THE PAVILION

Architecture – Proske Architects

Builder – Urban Habitats

Photographer – Christopher Morrison

The design of the Pavilion was to create a secondary entertaining space for a large family, removed from the main house.

The palette needed to compliment the contemporary architectural foundation of the building including a curved rammed earth wall, while addressing the client’s passion for Tuscan like textural qualities.

A gentle approach to the design allows for textures to shine in their own right. A refined palette laden with beautiful textural quality.  From the cool stone underfoot, soft polished plaster walls, to limestone and concrete bench tops; the tactile qualities of this space are honest and natural providing a sense of rustic luxury and permanence.

Every considered detail inspires the senses, from wide cobbled doorway transitions, aged brass knurled door handles to the custom crafted curved timber architraves.

Robust cast in place concrete joinery tops and basins are balanced with subtly detailed oak joinery, all are simple in form and minimalistic. A restored heirloom buffet sits alongside new joinery, bridging old and new.

A harmonious connection with landscape is achieved through large sliding steel frame doors. Arbon natural stone extends seamlessly between pool area into the pavilion visually and texturally anchoring the building as part of the overall garden scape.